Barolo Wijngebied

 

Kenmerken van het gebied

Piemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’. Een toepasselijke naam, want het gebied ligt aan de voet van de Alpen. Culinair is Piemonte vooral bekend om de witte truffels van Alba, de Fontinakaas en vermouth. Het gebied rond Turijn is een belangrijk industrie­gebied. Hierdoor valt de wijnbouw niet zo op. Toch is het een van de belangrijkste wijngebieden van Italië.

Druivenrassen en wijnen

Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood. De belangrijkste kwaliteitsdruif is de Nebbiolo. Het is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de meest beroemde rode wijnen van Piemonte. De Nebbiolo is niet de meest aangeplante blauwe druif. Dat is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto. Laatstgenoemde is de basis van lichtzoete rode mousserende wijn met DOCG-status: de Brachetto d’Acqui. De belangrijkste witte druif is de fruitige Moscato. Deze levert onder de DOCG Asti twee varianten: Asti Spumante en Moscato d’Asti. Na Chianti in Toscane produceert deze appellatie de meeste wijnen van heel Italië (circa 0,6 miljoen hectoliter per jaar). Een andere bekende DOCG voor witte wijn is de Gavi. Deze droge wijn wordt gemaakt van de Cortesedruif.

De belangrijkste wijnsteden van Piemonte zijn Asti en Alba. Die namen kom je in meerdere herkomstaanduidingen tegen, vaak in combinatie met het druiven­ras. Voorbeelden van wijnnamen zijn Barbera d’Asti, Grignolino d’Asti, Dolcetto d’Alba, Nebbiolo d’Alba en natuurlijk Moscato d’Asti.

www.stradadelbarolo.it/